Nieuwsmakers - educatief pakket

Door Mediawijs

© mediawijs

mediawijsheid Van zodra we wakker worden tot we gaan slapen is er nieuws. Maar wat is nieuws eigenlijk? Wanneer is iets nieuwswaardig? Wat doet een journalist juist? En hoe wordt nieuws gemaakt? Met het Nieuwsmakers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen zelf omtoveren tot echte journalisten.

Voor leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs.

Let op: de lespakketten krijgen momenteel een update, maar de inhoud blijft grotendeels hetzelfde. Mediawijs werkt aan een logischere opbouw van de modules, de video’s worden ingekort en sommige oefeningen worden aangepast. Meer hierover in oktober. 

 

 
Wat komt aan bod
 
Nieuwsmakers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas.
 
De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:
 
 1. Wat is nieuws?
 2. Nieuwsconsumptie en nieuwsdragers.
 3. De rol en bronnen van een journalist.
 4. Hoe wordt nieuws verzameld?
 5. Hoe wordt nieuws gemaakt?

Zo gebruik je het

Elke module van Nieuwsmakers bestaat uit volgende delen:

 

 • Online video’s met bijbehorende online opdrachten
  Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. 
 • Methodiek(en) voor in de klas
  In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven

 

Er is ook een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema's te praten of discussiëren in de klas. 

 

Dit heb je nodig

 
Credits

Dit pakket werd ontwikkeld met de steun van de Vlaamse Overheid en is gebaseerd op de principes van het Informed Health Choices-netwerk.

Doelgroep(en):

1M
Secundair - 1ste jaar
2M
Secundair - 2de jaar

Duur:

nog niet gekend

Prijs:

€ 0.00 / leerling

Reservatie maken