Feitencheckers - educatief pakket

Door Mediawijs

© mediawijs

mediawijsheid Niet alle informatie die online verschijnt klopt altijd, of is even betrouwbaar. Wat is desinformatie? Hoe herken je het? Wat zijn betrouwbare bronnen? Hoe werken sociale media algoritmes? Hoe leer je berichten en beelden factchecken? Met het Feitencheckers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte factcheckers.

Voor leerlingen uit de tweede graad secundair onderwijs. 
Let op: de lespakketten krijgen momenteel een update, maar de inhoud blijft grotendeels hetzelfde. Mediawijs werkt aan een logischere opbouw van de modules, de video’s worden ingekort en sommige oefeningen worden aangepast. Meer hierover in oktober. 

 

Wat komt aan bod

Feitencheckers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module is er een video met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

 

 1. Misinformatie en desinformatie.
 2. De rol van algoritmes in de verspreiding van desinformatie.
 3. Hoe worden we misleid? Over framing en propaganda.
 4. Online misleiding: phishing, deepfakes, memes en complottheorieën.
 5. Wat doet een factchecker? En wat kan je zelf doen?

 

Zo gebruik je het

 

Elke module van Feitencheckers bestaat uit volgende delen:

 

 • Een online video met opdrachten 
  Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module.
 • Methodiek(en) voor in de klas
  In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven. 

 

Er is ook een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema's te praten of discussiëren in de klas. 

 

Dit heb je nodig

Doelgroep(en):

3M
Secundair - 3de jaar
4M
Secundair - 4de jaar

Duur:

nog niet gekend

Prijs:

€ 0.00 / leerling

Reservatie maken