Informatie

Bibliotheek Secundair onderwijs

Leesjury

 

Doet jouw school mee?

Elk jaar lezen kinderen en jongeren in heel Vlaanderen een aantal boeken genomineerd voor de Leesjury georganiseerd door Iedereen Leest. Die bespreken en beoordelen ze in leesgroepen. Wie aan het einde van het leesjaar alle boeken gelezen heeft, mag stemmen op zijn/haar favoriete boeken. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en opgeteld. Zo wordt aan het einde van het leesjaar bekend wie de Leesjury-winnaars zijn en welke boeken dus absoluut de moeite van het lezen waard zijn!

 

Heb jij zin om samen met enkele andere gemotiveerde collega’s of ouders een Leesjury-werking op te starten op jouw school? Dan ondersteunen en begeleiden wij jullie met veel plezier van begin tot eind!

 

Deelnemen praktisch

De Leesjury loopt van september tot april. In die periode komt elke leesgroep vier keer samen en bespreken jullie telkens twee boeken. Werving van deelnemers gebeurt best meteen bij het begin van het schooljaar. Zo heb je voldoende tijd om een startvergadering voor deelnemers en hun ouders te organiseren en om de bijeenkomsten van de leesgroepen te spreiden zodat leerlingen telkens voldoende tijd hebben om de genomineerde boeken te lezen.

 

Wat mag je van ons verwachten?

Als officiële Leesjury-coördinator voor Dilbeek krijg je van ons

 • een promopakket bestaande uit 3 affiches, een vlaggenlint en 60 bladwijzers, waarmee je deelnemers kan werven binnen de school,
 • voor elke deelnemende leerling een leesdagboek, waarin hij/zij notities en scores kan bijhouden,
 • een boekenpakket met daarin 2 exemplaren van alle genomineerde boeken,
 • een Leesjury-bibkaart waarop de genomineerde boeken worden uitgeleend,

Verder verzamelen wij de stemmen van de juryleden van de verschillende Dilbeekse scholen en sturen die door naar Iedereen Leest. We nemen ook de coördinatie van een gezamenlijk slotmoment voor de verschillende deelnemende scholen op.

 

Waar zorgen jullie voor?

 • De werving van juryleden onder de leerlingen.
 • Het begeleiden en organisatie van de leesgroepen, dit kan uiteraard ook in de klas.
 • De aankoop (of uitleen) van de overige nodige exemplaren per genomineerde titel.
 • Communicatie naar de ouders.
 • Promotie in de school.
 • Eventueel de organisatie van een startvergadering voor deelnemende leerlingen en hun ouders.
 • Het verzamelen en doorsturen van de stemmen van de juryleden naar ons.

 

Inschrijven

Meer informatie of meteen inschrijven? Mail naar lise.alexander@dilbeek.be

Let op: wie mee wil doen, moet snel zijn! Meedoen aan de Leesjury vraagt best wat voorbereiding, zowel voor deelnemende scholen als voor ons. Je begint best eind juni en in de zomer al met de planning en voorbereiding van de werving, startvergadering en de planning van de bijeenkomsten.