Opiniemakers - educatief pakket

Door Mediawijs

© mediawijs

mediawijsheid Er komt heel veel informatie op ons af. Hoe verwerk je die op een kritische manier? Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Hoe ga je om met meningsverschillen en wat als dat uit de hand loopt? En hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? Met het lespakket Opiniemakers ontdek je samen met je leerlingen een antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte opiniemakers!

Voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. 

Let op: de lespakketten krijgen momenteel een update, maar de inhoud blijft grotendeels hetzelfde. Mediawijs werkt aan een logischere opbouw van de modules, de video’s worden ingekort en sommige oefeningen worden aangepast. Meer hierover in oktober. 

 

Wat komt aan bod

Opiniemakers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

 1. Wat is kritisch denken en hoe doe je het?
 2. Drogredenen en omgaan met meningsverschillen.
 3. (Online) polarisatie en haatspraak.
 4. Debatteren kan je leren.
 5. Actief burgerschap.

 

Zo gebruik je het

 

Elke module van Opiniemakers bestaat uit volgende delen:

 • Online video’s met opdrachten
  Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. 
 • Een methodiek voor in de klas
  In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven.

Er is ook een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema's te praten of discussiëren in de klas.

 

Dit heb je nodig

Doelgroep(en):

5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar

Duur:

nog niet gekend

Prijs:

€ 0.00 / leerling

Reservatie maken