Wat ons nog rest

Door Aline Sax

Literatuur
In deze voorstelling brengt Aline Sax fragmenten uit haar versroman Wat ons nog rest. Het is een beklemmende ode aan de kracht en de moed van vrouwen tijdens die alles-verwoestende laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Met een slim schaduwspel en een uitgekiende projectie komen de personages werkelijk tot leven.

WINNAAR VAN DE BOON VOOR JEUGDLITERATUUR!
In het kader van week van de poëzie.

 

Uit heel wat ramen

hangen witte lakens

te rafelen aan gebroken glas.

Wie ze heeft opgehangen,

is nergens te bespeuren.

 

Twee oude vrouwen

hebben op straat een vuur gemaakt

van Hitlerportretten

en nazivlaggen.

De woede van de Russen

hoeft niet aangewakkerd.

 

Ik klauter de andere richting uit.

Over het puin van

andermans leven.

 

 

Berlijn, april 1945. Alle hoopt lijkt verloren. De Russen staan op het punt om de Duitse hoofdstad binnen te vallen. In de ruïnes van de stad probeert een zeventienjarig meisje te overleven, samen met haar moeder, haar jongere broer en de buren die zich met hen in de kelder verschanst hebben.  De gevechten komen elke dag dichterbij. Tot het front over hun wijk rolt en de Russen heer en meester worden.

 

Bio

Aline Sax (1984) is historica en auteur. Haar eerste boek – Mist ver het strand – schreef ze toen ze vijftien jaar was. Ondertussen heeft ze meer dan 15 titels voor zowel kinderen als jongeren op haar naam staan. Haar boeken werden in acht verschillende talen vertaald en wonnen zowel nationale als internationale prijzen.

DO 29.01.2026 13:30

 

Hoe past deze voorstelling in de opleiding van je leerlingen?
Er zijn algemene basiscompetenties vastgelegd in eindtermen, die elke leerling dient te behalen gedurende zijn of haar schooltijd, ongeacht het onderwijsnet waarin je lesgeeft. Hoe deze competenties precies worden ingevuld, hangt af van de inrichtende macht.

 

Deze voorstelling sluit aan op volgende eindtermen

 

NEDERLANDS

02.05 De leerlingen vatten doelgericht een geschreven tekst schriftelijk samen.

02.14 De leerlingen verwoorden de eigen beleving en interpretatie van literaire teksten.

02.15 De leerlingen analyseren hoe in literaire teksten betekenissen worden gecreëerd met narratieve, retorische, poëticale en theatrale structuren en technieken.

02.16 De leerlingen gaan in interactie over de relevantie van literaire teksten voor hun leefwereld, voor de samenleving waarin ze leven en voor de samenleving waarin de teksten ontstonden.

 

CULTUREEL BEWUSTZIJN

16.01 De leerlingen brengen kunst- en cultuuruitingen in verband met de context waarin ze voorkomen.

16.02 De leerlingen reflecteren over eigen beleving bij uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen.

 

HISTORISCH BEWUSTZIJN

08.01 De leerlingen bouwen een historisch referentiekader op met structuurbegrippen, scharnierpunten en kenmerken eigen aan de moderne en de hedendaagse tijd.

08.06 De leerlingen analyseren kritisch historische bronnen met betrekking tot de bestudeerde periodes in functie van een historische vraag.

08.09 De leerlingen lichten betekenissen toe die men geeft aan actuele fenomenen en historische fenomenen uit de bestudeerde periodes.

Credits

Tekst en spel: Aline Sax
Dramaturgie en regie : Tine Laureyns

Doelgroep(en):

5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar
7M
Secundair - 7de jaar

Taalniveau:

Duur:

90 minuten

Prijs:

€ 5.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken